Vinterklargøring

Vinterklargøring

7 varer
Viser 1 - 7 af 7 produkter

Selv om vinteren, når havedammen er lukket til af is, forbliver havebasinnet biologisk aktivt (mindre aktive jo koldere det er). Vegetation og andre organiske forbindelser nedbrydes, denne proces forbruger ilt og der dannes gasser i processen. Disse gasser kan ikke slippe væk hvis havedammen er frosset til. Fisk og andre vandlevende livsformer, ...

Selv om vinteren, når havedammen er lukket til af is, forbliver havebasinnet biologisk aktivt (mindre aktive jo koldere det er). Vegetation og andre organiske forbindelser nedbrydes, denne proces forbruger ilt og der dannes gasser i processen. Disse gasser kan ikke slippe væk hvis havedammen er frosset til. Fisk og andre vandlevende livsformer, som lever i de lavere og varmere dele af havedammen om vinteren kan ikke håndtere denne situation. Det sker at der dør fisk af forgiftning på grund af lammet luftveje. Den lukkede overflade eliminerer kontakten med atmosfæren, så gasser ikke kan slippe væk, men der kommer heller ikke frisk ilt til vandet derfor er det vigtigt at der holdes et stykke isfrit i havedammen.

10 gode råd til at komme igennem vinteren.

 1. Klip alle de et-årige planter ned til ca. 5 cm højde
   
 2. Inden det bliver alt for koldt, skal havebasinnet gøres rent, brug en bassinstøvsuger, fjern så meget slam og blade fra havedammens bund som muligt, husk også områder med sten, planter mm, så der kommer så meget væk som muligt.
   
 3. Tilsæt slamfjerner, som hjælper med at nedbryde det organiske materiale
   
 4. Sørg for at din overfkade skimmer virker, hvis du ikke har en så brug en flydende overflade skimmer, så efterårets løvfald ikke ender bunden af havedammen, men bliver fanget inden.
   
 5. Du kan også anvende et løvnet til at fange løvfaldet.
   
 6. Husk at bruge en velegnet fiskefoder, som er let fordøjeligt og er vegnet til de kolde temperaturer
   
 7. Sørg for at dine havedamspumper er renset, De bedste havedamspumper kan blive i havedammen helt ned til minus 20, andre skal tages op rengøres og opbevares frostfrit, nogle skal opbevares i vand, så pakninger ikke tøre ud, læs vejledningen til din havedamspumpe, eller kontakt vores kundeservice som kan hjælpe dig.
   
 8. Har du dine filtre og/eller havedamspumpe kørende hvadenten den står på bunden af havedammen eller du har bunddræn, så sørg for at hæve pumpen eller sæt et rør på bunddrænet så du ikke tapper af det varme vand på bunden, og køler havedammen ydeligere ned.
   
 9. Nogle laver forskellige typer overdækninger over havedammen for at den ikke skal blive for kold, den helt simple med at dække overfladen med bople plast har god effekt, 70 % af varmetapet er fra overfladen af havedammen. Husk at dække af med noget som er gennemsigtig så lyset kan trænge ned, samt at holde et luft hul frit, evt. med hjælp af en isfri hætte
   
 10. Når det er rigtig koldt kan det være en god ide at bruge et flyde varmelegeme, eller en lille flydepumpe, som laver en lille cirkulation som holder et stykke fri for is. En luft kan også bruges, men luft stenene skal maks 50cm ned i vandet, så man ikke blander for meget fra bunden. Luftpumpen er god sammen med en isfrihætte. 
Mindre
Mere